Téli bérlet

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Téli bérlet II.

2024 február 11 17:00

A Szent István Filharmonikusok mindig segítették azokat az ifjú muzsikusokat, akik a zenekar „bölcsőjének” is tekinthető Szent István Konziban kezdték meg pályájukat. Közéjük tartozik az est szólistája, a szárnyaló tehetségű Devich Gergely csellóművész.

A koncert első zeneműve Samuel Barber: First Essay, op. 17 darabja, amely 1938 első felében befejezett, 12 egy tételű zenekari mű. Első előadására Arturo Toscanini vezényletével került sor az NBC Szimfonikus Zenekarával 1938. november 5-én,  New Yorkban egy rádióközvetítéses koncerten.

Robert Schumann a-moll gordonkaversenyét 1850-ben komponálta, mindössze 10 nap alatt. A mintegy 25 perces remekmű Schumann egyetlen cselloversenye. A mű bár három tételes, de a tételek szünet nélkül, egybekomponálva követik egymást, s a szólóhangszer kezelésében nem a virtuozitás dominál, hanem sokkal inkább az érzelemkifejezés.

Rachmaninov II. szimfóniája 12 évvel az első után, 1907-ben született, éppen akkor amikor a zongorista-karmester- zeneszerző világraszóló karrierje elindult. Zenéjére az áradó dallamok, heves érzelmek jellemzőek, melyet kritikusai hibaként emlegettek, a publikum viszont rajongva fogadott.

Devich Gergely csellóművész 2022-ben diplomázott a Zeneakadémián, Varga István és Mező László osztályában. Szólistaként rendszeresen játszik az ország legfontosabb koncerttermeiben, fővárosi és vidéki zenekarok vendégeként egyaránt. Kamarazenészként is aktív: vonósnégyesének, a Korossy-kvartettnek bérletes sorozata indult a BMC-ben és a Zeneakadémián.

Thomas Kornél világpolgárként dolgozó karmester és zeneszerző számos zenekarral működött együtt, így az ORF Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Skót Kamarazenekarral, a Nizzai Filharmonikusokkal, a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, és a Magyar Állami Opera és Balettel. 2017-2020 között a Savaria Szimfonikus Zenekar asszisztens karmestere volt. Második díjat és különdíjat nyert zeneszerzésben a 2022-es Bartók Világversenyen, a 2020-as Müpa Zeneműpályázaton két díjat nyert, ezen felül második díjat és két különdíjat nyert a 2018-as Nizzai Opera Karmesterversenyen.