Koncertek

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Amerikai Álom - Kamarazenei sorozat az Óbudai Társaskörben

2023 szeptember 30 19:00

Ki ne találkozott volna az Amerikai Álom mítoszával? A kalandvágy, a könnyebb megélhetés ígérete, a merev társadalmi szabályok elutasítása, vagy a menekülés a háború sújtotta kontinensről… 

 Az Újvilág felfedezése iránti vágy rengeteg művészt vonzott, s nagyon sok művészeti ágra hatással volt. „Az amerikaiak nagy dolgokat várnak tőlem” – írta barátjának 1892 novemberében korának egyik legtekintélyesebb európai zeneszerzője, Antonín Dvořak, aki szintén nekivágott a kontinens meghódításának. „Mindenekelőtt azt, hogy én mutassam meg nekik az ígéret földjére vezető utat, s aztán nagy, önálló művészetük birodalmát. Röviden, én teremtsem meg nemzeti zenéjüket!”. Ez bizonyára nagy és magasztos feladat lesz, és remélem, hogy Isten segítségével sikerülni fog. Rengeteg bátorítást kapok ehhez.” 

Kamarazenei estünkön különböző korokban élő zeneszerzők világába kalauzoljuk Önöket, akik hittek az Új világ csodájában, erejében, tehetségük javát adva az Amerikai kontinensnek.

Narrátor: Udvaros Dorottya a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.