Stephanus bérlet

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Stephanus I. - MÜPA

2023 október 28 16:00

A koncert első részében a kortárs magyar zeneszerzés két jeles alkotójának művei kerülnek bemutatásra.

Dragony Tímea (1976) Bartók Béla–Pásztory Ditta- és Artisjus-díjas zeneszerző, zenepedagógus. 2022-ben elnyerte az Artisjus díját az ‘Év Komolyzenei műve’ kategóriában a To a Skylark című művéért, valamint a Magyar Művészeti Akadémia 2021-től 2024-ig szóló alkotói ösztöndíját. A Petőfi kantáta (szoprán hangra, nőikarra és szimfonikus zenekarra) című alkotása 1998-ban készült, amelyet az Országos Petőfi Quodlibet Zeneművészeti Pályázat oratórikus kategóriájában 25 éve 1. díjjal jutalmaztak. A műből azóta hangfelvétel készült, de eredeti formájában, szimfonikus zenekarral most hallhatja majd először a közönség.

Dragony Tímea zenei nyelvezetében a zeneszerzői szándék a szerelem sokszínűségének bemutatása volt. Amíg a Petőfi kantátában a vágyakozás és a dráma hangjai, a Csillagsugár zenei nyelvezetét a boldogság, öröm kitörő, féktelen boldogság energiája szövi át.

Dubrovay László (1943), a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, ny. egyetemi tanár, érdemes művész, az MMA rendes tagja. Dubrovay László közelmúltban írt zenekari dalainak Petőfi Sándor szerelmes versei adták az ihletet. Dubrovay László szerint a romantikus költészetben a szerelmes verseket mindig a vágy és a boldogtalanság inspirálta. Ezzel szemben Petőfi Sándor szerelmi költészete a boldogságból meríti csodálatos képeit, hasonlatait, élet és halál legfontosabb kérdéseinek felvetését, az ember és a természet harmóniájának varázslatos megjelenítését.

Mikisz Theodorakisz (1925–2021) görög zeneszerzőt a Zorba, a görög (1964) című filmhez írt zenéje tette ismeretté. A hangverseny-programban mások mellett részletek hallhatók Axion Esti (Dicsértessék) című oratóriumából, amelyben Görögország történetét meséli el a görög ortodox liturgia alapján. A műben a hagyományos görög pengetős hangszerek is fontos szerephez jutnak.

Miksch Adrienn énekművész a Magyar Állami Operaház és más hazai, valamint külföldi színpadok rendszeres és ünnepelt szerepelője. Számos nemzetközi énekverseny díjazottja. Operaházi repertoárja Mozart műveitől kortárs szerzeményekig terjed. A kortárs magyar zeneművek ihletett előadójaként 2002-ben és 2007-ben Artisjus-díjat kapott a Magyar Zeneszerzők Egyesületétől.

Kollátosz Jorgosz Klarinétművész – klarinéttanár, magánénekes, a Kőbányai Görög Önkormányzat regnáló elnöke. Középiskolai tanulmányait a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában végezte, klarinét és hangkultúra - hangtechnika szakon. 2007-ben elnyerte az Arcus Országos Nemzetiségi Színháztalálkozójának zeneszerzői és előadói díját, a népi elemeket felhasználó legjobb zenekompozícióért. 2013-ban a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” állami kitüntetésben részesült.

Záborszky Kálmán gordonkaművész, karmester, karnagy 25 évig vezette a Szent István Király Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, ahol páratlan zenekari műhelyt épített ki. Már 14 évesen szerepet vállalt az akkori I. István Gimnázium Szimfonikus Zenekarának életében, 1988 óta pedig vezető karmester – művészeti vezetőként irányítja a Szent István Filharmonikusokat, amely 2006-ban hivatásos együttessé vált. Záborszky Kálmán a Szent István Király Oratóriumkórus vezető karnagya is, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, az MMA rendes tagja.