Koncertek

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Liszt Ferenc: Krisztus oratórium

2023 november 26 19:30

Krisztus oratórium Liszt Ferenc legnagyobb szabású és egyik legjelentősebb műve. Komponálására a szerző rendkívül hosszú időt fordított: 1855-ben kezdte, és az utolsó részekkel 1867-ben végzett. A mű három részből áll: Karácsonyi oratórium; Vízkereszt után; Szenvedés és feltámadás. Nyomtatásban 1872-ben jelent meg.

Hamburger Klára zenetörténész szerint „A Krisztus oratórium Liszt római alkotóperiódusának legnagyobb szabású, legtipikusabb és legjelentősebb műve.” Alan Walker zenetörténész véleménye: „Három óra alatt az oratórium egy évszázadnyi utat jár be a harmóniai fejlődés terén. Pasztorálisan egyszerű zenével indít, s profetikus zenével zár. S nem túlzás »próféciáról« beszélni a Krisztus oratórium vége felé hallható egyes szakaszok kapcsán, amelyekhez hasonló zene a modern időkig nem született.”

A mű vokális szólistái: Váradi Zita, Szalai Ágnes, Schöck Atala, Pataky Dániel, Fátrai János és Cser Krisztián énekesek.

Somos Csaba DLA Liszt Ferenc díjas karmester, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, 2016-tól a Nemzeti Énekkar vezető karigazgatója. Művészi zenei pályájának fókuszában egyszerre van jelen a vokális és instrumentális zene. Fő hitvallásának a szenvedélyes interpretációt tartja, hangsúlyozza a professzionalizmuson túli meggyőző zenei átütő erőt.