Stephanus bérlet

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Stephanus II.

2023 december 02 18:00

Joseph Haydn: Az évszakok című művével (1801) új fejezet kezdődött az oratóriumok történetében, korábban ugyanis nem volt példa arra, hogy egy oratórium főszereplői paraszt emberek, ezen belül is egy család legyen. Míg a szereplők – Simon gazda, lánya Hanna és udvarlója Lukács – a vidéki élet évszakokra lebontott történéseiről mesélnek, elmélkednek (vetés, aratás, nyári zivatar, szüret, vadászat, fonóház stb.) társaikkal együtt, közben Haydn nem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a szöveg történéseit minél hitelesebben visszaadja az osztrák népdal és néptánc elemeivel feldúsított muzsikájában. S a mű végén még egy tanulsággal is szolgál: minden mulandó, az ifjúság tavasza után végül is az öregség ősze, majd a halál tele következik, és emiatt csak egy dolog maradandó az életben, ez pedig az erény.

 

Vashegyi György a Haydneum – Magyar Régizenei Központ (2021) rezidens együtteseinek, a Purcell Kórusnak (1990) és az Orfeo Zenekarnak (1991) alapítója és művészeti vezetője. 2017 óta a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. 2022 óta a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. Több, mint 70 lemezfelvételt készített, melyek számos nemzetközi díjat nyertek.

 

Szutrély Katalin Karvezető és énektanár-képző szakon végzett a Zeneakadémián, majd doktori (DLA) fokozatot szerzett. Énekesként elsősorban a dal- és oratóriumirodalom területén mozog;

operaénekesként Purcell, Rameau, Handel, Mozart és Wagner műveiben vett részt. Legfontosabb együttműködő partnerei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar, Vashegyi György vezetésével, de rendszeresen énekel a Capella Savaria, a Concerto Budapest és a Szent István Filharmonikusok produkcióiban is.

 

Komáromi Márton 2008-ban szerzett magánének szakos diplomát a Miskolci Főiskolán. Énekmesterei Kaposy Margit, Keönch Boldizsár és Németh Judit. 2006 óta rendszeresen fellép oratóriumok szólistájaként többek között az Orfeo Zenekar, a Magyar Rádió, a Danubia, a Szegedi, a Miskolci és a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjein. Koncertrepertoárja számos barokk, bécsi klasszikus, romantikus, huszadik századi és kortárs művet foglal magába. Az MMA ösztöndíjasaként a „Zeneművészet és társművészetek találkozása” című dal-és áriaest sorozat létrehozója.

 

Melkovics Zoltán 1981-ben született. A szombathelyi zeneművészeti szakközépiskola elvégzése után a grazi Zeneakadémián folytatta tanulmányait magánének és opera szakon - 2006-ban diplomázott. Több szólószerepet énekelt a grazi Operaházban, majd 2007-től Németországban a brémai Operaház kórusában énekelt, ahol szintén játszhatott kisebb-nagyobb szerepeket is. Emellett Európa több országában énekelt dal és oratórium koncerteken. 2017 őszén költözött vissza Magyarországra, ahol előbb a budapesti Magyar Rádió Énekkarának, majd 2022-től a Magyar Nemzeti Énekkarnak a tagja. A Vashegyi György által alapított és vezetett Purcell Kórusban 2018 óta énekel.