Koncertek

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Advent a Karmelitában

2023 december 16 19:30

A GLORIA (=dicsőség) a mise kompozíciók második tétele, amelynek a Teremtőt magasztaló kezdősora az angyalok betlehemi énekéből (Lukács 2, 14 szerint) való, míg a további szöveg a Krisztusra vonatkozó legfőbb tanítások szintézise. Vannak zeneszerzők (mint pl. Antonio Vivaldi, Francis Poulenc), akik csupán a mise-szöveg Glória részét zenésítették meg, míg mások (pl. Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Anton Bruckner) minden állandó tételt (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei).

Antonio Vivaldi egyházi művei között több zsoltárt, 12 motettát, Magnificat megzenésítést is számontartanak, oratóriumai a Juditha triumphans („A győzelmes Judit”) kivételével azonban elvesztek. 1715-ben írt Gloria című műve a velencei Ospedale della Pietá (Irgalmasok árvaháza) zenei együttese számára készült, melynek Vivaldi volt akkor a komponista-karnagya. Az árvaház együttese kizárólag leánynövendékekből állt, így a mű intézeti bemutatóján csak leányok énekeltek, vagy esetleg néhányan a San Marco kórus férfiszólamából. A Gloriát az 1920-as években találták meg Torinóban egy Vivaldi-hagyaték részeként, újkori premierjére 1930-ban került sor. Vivaldi Gloriája a zeneszerző egyik legnépszerűbb, legszeretettebb oratórikus műve.

Joseph Haydn életművének legalább a felét vokális művek alkotják. Legelső és legutolsó befejezett műve is misekompozíció. 14 miséje közül az elsők közé tartozik a Missa Sancti Nicolai (Szent Miklós-mise), amelyet 1772-ben komponált Eszterházán. Ezt a művet gyakran „pasztorál”-ként is emlegetik, tekintettel G-dúr hangnemére és a Kyrie ringatózó, 6/4-es ritmusára – amely dallam a mű zárószakaszában, a Dona nobis pacem-ben („Adj nekünk békét!”) visszatér.

Az énekes szólisták közül Geszthy Veronika (szoprán) és Gémes Katalin (alt) sokszínű zenés színpadi feladataik mellett a Szent István Király Konzervatórium énekmesterei is, Decsi András (tenor) a Honvéd Énekkar művésze, míg Rezsnyák Róbert (basszus) a budapesti Operaház tagja.

A Magyar Örökség Díjas Szent István Filharmonikusok és a Szent István Király Oratóriumkórus (mindkét együttes művészeti vezetője: Záborszky Kálmán és 69 éve a lánglelkű Záborszky József igazgató-karnagy alapította) zenei életünk fontos szereplői. Vezényel: Záborszky Kálmán Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas érdemes művész, az MMA rendes tagja.