Kérjük kedves közönségünket, az esetleges műsorváltozásokért kövessék figyelemmel az alábbi események leírásait. 

 

Felfedezőúton - Szent István Zeneház

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Felfedezőúton 2024 tavasz

2024 május 28 08:00

Néhány szó a Felfedezőúton című sorozatról:

„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége.” – írta Kodály Zoltán. A Szent István Filharmonikusok Felfedezőúton című sorozatának célja éppen az, hogy megszerezze ezt az élményt, s „megnyissa a fiatal lelket” – nemcsak a zenének, hanem a táncnak és más társművészeteknek is. A beavató, élményadó sorozat 2011 őszén indult a zuglói fiatalok számára, akiket szervezetten, iskolaidőben hoznak az előadások helyszínére, a Zuglói Zeneházba. Az épület 2023 őszétől kibővítve, gyönyörűen felújítva, még több lehetőséggel várja a fiatal közönséget. 2022 óta a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Felfedezőúton-sorozat előadásait a XV. és XVI. kerületi fiatalokhoz is elvisszük. A programokat már jóval több, mint 100.000 fiatal látta.

A sorozat kezdeményezője és hátterének megteremtője: Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője. A sorozat állandó szerkesztő-műsorvezetője és arculatának kialakítója: Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész. A programokban a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett zenekar, a Szent István Filharmonikusok mellett kiváló táncművészek, valamint énekes és hangszeres szólisták lépnek fel. Minden ősszel a 10-től 18 évesek (felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták) kapnak egy kb. 50 perces előadást, mindig új tematikával. Minden tavasszal az 5-től 10 évesek (nagy csoportos óvodások és alsó tagozatos iskolások) kapnak egy kb. 40-45 perces előadást, szintén minden évben új tematikával. A szerkesztést mindkét korosztály esetében az értékelvűség, a magas minőség, az összművészeti jelleg, a változatosság és feszesség, valamint az életkori sajátosságok figyelembevétele jellemzi.

Előzetes, avagy mi várható a Felfedezőúton-sorozatban 2024 tavaszán?

2024 tavaszán az 5-től 10 éveseknek szeretnénk élőben is bemutatni azt az igen színes összeállításunkat, amelyet korábban a pandémia okozta lezárások miatt csak filmen tudtunk eljuttatni az iskolákba. Címe: Medvetánc, avagy egy állati jó koncert. Az előadás 11 különféle állathoz kapcsolódó zeneműveket, verseket, balettprodukciókat tartalmaz, vetítéssel, összekötő szöveggel. A mesebeli kék madártól kezdve sorra kerül a tengelice, a béka, a gólya, a szamár, a macska, a kecske, a hattyú, a teve, a medve, de még az elefánt is!

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Pastorale 2024/IV.

2024 június 08, 09 16:00

Helyszín: Vigadó, Díszterem

Japán muzsikus – magyar lélekkel
Vendégünk Kaneko Miyuji zongoraművész

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Térzene

2024 június 08, 15 19:00

A Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI hosszú évek óta kialakult hagyományainak megfelelően térzenékkel zárja és nyitja a tanévet.
A Szakgimnázium Fúvószenekara szeretettel vár mindenkit a Bosnyák téri Templom melletti téren június 8-án és 15-én 19-órakor.

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Ifjú versenygyőztes tehetségek koncertje

2024 június 25 19:30

Helyszín: Vigadó, Díszterem

A Magyar Művészeti Akadémia és a Szent István Filharmonikusok közös célként tűzte ki a tehetséges fiatal zenészek felkarolását és támogatását. Ezen összefogás eredményeként biztosítanak lehetőséget számukra évről évre, hogy szimfonikus zenekar élén mutatkozhassanak be a nagyközönség előtt az MMA székházában. Idén június 25-én az MMA Zeneművészeti Tagozatának hangversenyén olyan fiatal különleges tehetségeket hallhat a Szent István Filharmonikusok kíséretében a Pesti Vigadóba látogató közönség, akik számos hazai díj mellett nemzetközi elismerésekkel is büszkélkedhetnek.