Gaudeamus bérlet

Online jegyrendelés | Online bérletrendelés

Gaudeamus IV.

2024 április 07 18:00

Sosztakovics az Ünnepi nyitányt 1954-ben írta a moszkvai Bolsoj Színház megrendelésére a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 37. évfordulójának köszöntésére. I. gordonkaversenyét 1959 nyarán fejezte be, és még ugyanabban az évben sor került bemutatására is Msztyiszlav Rosztropovics előadásában, akinek a mű ajánlása szól. A versenymű a cadencia (III. tétel) önállósulásával négytételessé vált, amely egy lírai őszinteségű, mélyen megrázó monológ.

A Stabat Mater Krisztust sirató, Mária gyászát idéző XIII. századi szekvencia, valószínűleg Jacopone da Todi ferencrendi szerzetes (†1306) munkája. A költő mélyen beleélte magát a keresztfa tövében álló fájdalmas Anya lelki világába, és így a költeményből áradó szenvedélyes hang nem véletlenül inspirált számos zeneszerzőt (pl. Josquin, Palestrina, Lassus, Pergolesi, Rossini, Liszt Ferenc, Dvořák, Verdi, Penderecki stb.) a szöveg megzenésítésére. Rossini: Stabat Mater című művének első nyilvános előadása 1842. január 7-én volt Párizsban.

Bettermann Rebeka gordonkaművész a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola befejezését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Hochschule für Musik und Tanz, Köln) hallgatója volt. A Szent István Filharmonikusok cselló-szólamvezetője.

Sümegi Eszter Kossuth-díjas, Érdemes művész. 1993 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese, egyik vezető szopránja. Repertoárja mintegy 20 szerepet tartalmaz, elsősorban Verdi, Puccini, Wagner és Richard Strauss operáiból.

Szolnoki Apollónia a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett diplomát 2001-ben. Első színpadi sikereit a Szegedi Nemzeti Színház színpadán aratta Zsótér Sándor és Valló Péter rendezéseiben. A Magyar Állami Operaház színpadán 2000-ben debütált Mascagni Parasztbecsület című operájának Lola szerepével. Főiskolai tanulmányainak utolsó évében az Operaház stúdiójának hallgatója, majd 2002-től szerződtetett magánénekese.

Cser Krisztián állandó fellépője lett a Magyar Állami Operaháznak. Az évek során emblematikussá vált alakítása Bartók Béla A kékszakállú herceg várának címszerepében, számos hazai és nemzetközi produkcióban énekli hatalmas sikerrel. Rendszeresen fellépője külföldi operaházaknak.

Alikhan Zeinolla 2020-ban diplomázott a kazahsztáni Astana Művészeti Egyetemen, mint lírai tenorista. 2021- ben első díjat nyert a nemzetközi Bibigul Tuleghenova énekversenyen, amelynek díjazottjaként elnyerte az astanai operaház magánénekesi szerződését. Főbb szerepei többek között: Rossini Sevigliai borbély Almaviva grófja, Donizetti Don Pasquale – Ernesto szerepe, illetve Mozart Don Giovanni – Don Ottavio szerepe.

Horváth Gábor 1998-ban karvezetés-, 2002-ben pedig karmester szakon végzett a Zeneakadémián, ahol jelenleg docensként tanít. A Szent István Filharmonikusok és a Duna Szimfonikus Zenekar karmestere. 2002- ben 2. helyezést és a közönség különdíját nyerte el a 10. Nemzetközi Ferencsik János Karmesterversenyen. Magyarország és Románia számos zenekarának állandó vendégkarmestere, de vezényelt már Washingtonban és Japánban is. A KÓTA Zenekari bizottságának elnöke, valamint a Regionális Zenekarok Szövetségének főtitkára.